Wat te doen in Antwerpen, de beste tips

Antwerpen tipsAntwerpen tips


Heb je zin om een buitenlandse stad te ontdekken zonder daarvoor uren te moeten reizen? Plan dan een bezoek aan Antwerpen. Deze Belgische stad ligt net over de grens en heeft genoeg te bieden voor een heerlijk weekendje weg. Denk aan de cultuur, shoppen of lekker eten en drinken. In dit artikel neem ik je mee langs alle highlights van Antwerpen.

Bezoek het mooiste station van de wereld
Normaal gesproken zal je een station niet snel terugvinden in een lijstje met hoogtepunten. Maar een bezoek aan het station van Antwerpen is toch zeker de moeite waard, zelfs als je niet van plan bent om met de trein of metro te reizen. Het gebouw is zowel van binnen als buiten prachtig om te zien, waarbij vooral de enorme koepel de blikvanger is. Het is gebouwd in eclectische stijl en heeft al meerdere verkiezingen gewonnen als mooiste station van Europa en zelfs de wereld. De wijk rondom het centraal station staat bekend als de Diamantwijk. Hierin vind je tal van juwelierszaken, die vaak worden gerund door joden. Vandaar dat dit de Joodse wijk wordt genoemd.

Bezoek het mooiste station van de wereld
Bezoek het mooiste station van de wereld

Shoppen in het centrum van Antwerpen
Voor winkelliefhebbers is Antwerpen een uitermate geschikte locatie. Het staat namelijk bekend als een echte modestad. De Meir is een langgerekte brede winkelstraat waar je naast de in Nederland bekende winkels ook veel nieuwe winkels kan ontdekken die een Belgische oorsprong hebben. Iets wat je echt niet mag missen is de Stadsfeestzaal. Deze bevind zich aan de Meir en is een prachtige winkelpassage. Door het vele gebruik van goud in het interieur doet het meer aan als een paleis in plaats van een winkelcentrum.

Aan het einde van de Meir kom je in de buurt van de bekende stadspleinen de Grote Markt en de Groenplaats. In de buurt van de laatstgenoemde vind je een aantal straatjes waar zich de duurdere winkels en boetieks zich bevinden. Vergelijkbaar met de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Shoppen in het centrum van Antwerpen
Shoppen in het centrum van Antwerpen

Bezoek het Rubenshuis in Antwerpen
Voor de kunstliefhebbers onder ons mag een bezoek aan het Rubenshuis niet ontbreken. Dit voormalige woonhuis van schilder Peter Paul Rubens is nu te bezoeken en geeft een inkijkje in zijn leven. Daarnaast zijn er ook veel van zijn schilderijen te bewonderen.  De schilder had een voorliefde voor het schilderen van vollere vrouwen en de afgeleide term Rubensvrouw staat nu zelfs in het woordenboek vermeld.

Bezoek het Rubenshuis in Antwerpen
Bezoek het Rubenshuis in Antwerpen

Bewonder het kasteel ”Het Steen
Zoals in veel Belgische steden vind je ook in het centrum van Antwerpen een kasteel. Kasteel ‘Het Steen’ bevindt zich vlakbij de Grote Markt aan de oever van de rivier de Schelde. Uit de oude verhalen zou dit het kasteel zijn geweest van een reus met de naam Lange Wapper. Zijn beeld is dan ook voor de ingang te vinden. Het is mogelijk om gratis naar de top van het kasteel te gaan en hier heb je een mooi uitzicht over de Schelde.

Bewonder kasteel ''Het Steen''
Bewonder kasteel ”Het Steen”

Loop onder de Schelde door via de Sint Annatunnel
Wat maar weinig mensen weten is dat je onder de Schelde door kunt lopen of fietsen. Dan kom je door de Sint Annatunnel. In deze 572 meter lange tunnel kun je zo van het centrum naar de linkeroever wandelen. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wat deze tunnel verder speciaal maakt is dat ze nog steeds de houten roltrappen gebruiken uit 1933 toen de tunnel openging.

Loop onder de Schelde door via de Sint Annatunnel
Loop onder de Schelde door via de Sint Annatunnel

Museum aan de Stroom in Antwerpen
Het Museum aan de Stroom (MAS) opende pas in 2011 zijn deuren, maar mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Elke van de in totaal 10 verdiepingen heeft een andere tentoonstelling, waarvan sommige slechts tijdelijk te zien zijn. Je komt hier veel te weten over de stad Antwerpen en zijn historie, maar ook kunst en cultuur van over de hele wereld worden behandeld. Vanaf het dakterras heb je tevens een mooi uitzicht. Het MAS ligt in het schipperskwartier op ongeveer 15 minuten van het centrum.

Bezoek de Vreemdelingen- en Vogeltjesmarkt
Wie het echte Antwerpen wilt ervaren en zich tussen de lokale bevolking wilt bewegen moet absoluut één van deze marktjes bezoeken. De Vreemdelingenmarkt is elke zaterdag open en is meer gericht op eten en drinken. Naast de kraampjes zijn er ook kleine terrasjes gebouwd waar je kunt genieten van eten over de hele wereld en uiteraard mag een biertje of wijntje hierbij niet ontbreken.

De Vogeltjesmarkt is elke zondag open en dankt zijn naam aan vroegere tijden toen hier vogeltjes werden verkocht. Nu is er nog maar een klein gebied waar dit het geval is en verder is het een markt zoals we die in Nederland ook kennen. Beide markten vinden plaats op dezelfde locatie bij de Stadschouwburg.

De Vogeltjesmarkt in Antwerpen
De Vogeltjesmarkt in Antwerpen

Bezoek de Zoo van Antwerpen
Net als bijvoorbeeld Amsterdam, Berlijn of Barcelona beschikt Antwerpen over een stadsdierentuin. Maar hier is de ligging wel heel speciaal. Het ligt namelijk pal naast het Centraal Station en midden in het drukke winkelgebied. Ideaal dus om een bezoekje te combineren met al het andere leuks dat Antwerpen te bieden heeft. Het park is niet al te groot, dus aan 2 a 3 uurtjes heb je zeker genoeg. Het park opende zijn deuren in 1843 en is daarmee één van de oudste dierenparken ter wereld.

Eten en drinken in Antwerpen
Zoals in alle Belgische steden heerst er echt een bourgondische eet en drinkcultuur. Voor de bierliefhebbers mag een bezoek aan Bier Central niet ontbreken. Een biercafé met het grootste assortiment dat ik ooit heb gezien. Wil je genieten van de Vlaamse specialiteiten zoals Vol au Vent of Stoofvlees, ga dan naar Eetcafé het Klokske op de Groenplaats. Hier vlakbij vind je ook Fritkot Max waar je de echte Vlaamse frietjes kunt eten. Verder kan je op bijna elke straathoek wel een wafelzaakje of chocolatier vinden voor de zoete lekkernijen. Ben je na het avondeten nog op zoek naar gezelligheid en vertier? Dan zijn de Kaasrui en Oude Koornmarkt in het centrum en de wijk Het Zuid de places to be.

Hotels in Antwerpen
Wij verbleven in Sapphire House Antwerp*****. Het hotel is gunstig gelegen in het centrum van Antwerpen. Zeker een aanrader!

Bekijk ook mijn tips over Brugge, Gent of Parijs.

Delen

Laat een bericht achter