Wat te doen in Riga, de beste tips voor jouw citytrip

RigaRiga tips


Riga, misschien geen stad die snel bij je opkomt als je denkt aan een winterse citytrip. Mijn gedachten gingen ook eerst uit naar steden als Praag, Wenen of Londen. Maar daar was ik al geweest en ik wilde eens een onbekendere stad ontdekken. Na even zoeken kwam ik bij Riga uit. Ik vloog voor vier dagen naar Riga en was enorm verrast door deze prachtige stad. In dit blogartikel deel ik mijn beste tips die zeker niet mogen ontbreken op jouw to-do-lijstje.

Bezoek de historische binnenstad van Riga
Wij begonnen onze stedentrip met een ontdekkingstocht door de sprookjesachtige binnenstad. In het historische centrum kun je genieten van prachtige bouwwerken, pastelkleurige huizen, mooie kerken, poorten en andere doorkijkjes. Het centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

In het historische centrum kun je genieten van prachtige bouwwerken, pastelkleurige huizen, mooie kerken, poorten en andere doorkijkjes. Het centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.
De binnenstad

The House of Blackheads
Het bekendste gebouw van Riga is toch wel “The House of Blackheads”. The House of Blackheads werd gebouwd in 1334 als hoofdkantoor voor de gilde van verkooplui en handelaren. Vanwege de haven was Riga een rijke handelsstad. Het gebouw ziet er oud uit, maar dat is het niet. In de Tweede Wereldoorlog raakte het huis verwoest en pas in 1999 werd het gebouw gerenoveerd in de oude stijl.

House of Blackheads.
House of Blackheads

Bewonder de Art Nouveau architectuur van Riga
Riga staat betekend om zijn prachtige Art Nouveau architectuur. In de wijk ten noordoosten van Kronvalda park kun je het ene prachtige jugendstilpand na het andere bewonderen. De gevels zijn rijkelijk gedecoreerd met maskers, leeuwen en sfinxen. Bovendien hebben wij het Jugendstilmuseum bezocht. Als je daar niet zo van houdt, raad ik je wel aan om de trap eens te bewonderen in dezelfde stijl. Zin in een drankje? Bezoek “Rasols”, een café dat ingericht is in Art Nouveau-stijl.

Art Nouveau stijl in Riga.
Art Nouveau

De prachtige gevel van Restaurant 1221
Het restaurant 1221 heeft een prachtige gevel die eigenlijk de stad representeert. Deze kleuren vind je namelijk vaak terug in de stad. Ik ben niet binnen geweest, maar ze blijken erg lekkere gerechten te serveren.

Restaurant 1221 in Riga
Restaurant 1221 in Riga

Geniet van een fenomenaal uitzicht
Vanaf de toren van de Sint Pieterskerk heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad. De toren kan je beklimmen, maar wij zijn met de lift gegaan. Probeer hier net voor zonsondergang naar boven te gaan. Pak je in de winter goed in want dan waait er een ijzige wind. Een toegangskaart is negen euro.

Een andere optie is de hoogste etage van het Radisson Blu Hotel. De prijsklasse voor de drankjes ligt hier iets hoger dan andere bars, maar het uitzicht maakt dat natuurlijk helemaal goed.

Vanaf de toren van de Sint Pieterskerk heb je een prachtig 360° uitzicht over de stad. De toren kan je beklimmen, maar wij zijn met de lift gegaan. Probeer hier net voor zonsondergang naar boven te gaan.
Uitzicht vanaf de Sint Pieterskerk

Maak een stadwandeling door Riga
Een stadwandeling is een leuke manier om de stad te ontdekken. De Sint Pieterskerk is de ontmoetingsplek voor veel (kosteloze) stadswandelingen. Er zijn verschillende thema’s als Old Riga, Alternative Riga en de Art Nouveau-tour.

Een wandeling is een leuke manier om Riga te ontdekken. De Sint Pieterskerk is de ontmoetingsplek voor veel (kosteloze) stadswandelingen. Er zijn verschillende thema’s als Old Riga, Alternative Riga en de Art Nouveau-tour. Een fooi wordt uiteraard gewaardeerd.
Stadwandeling

The Corner House
Niet heel vrolijk, maar wel een indrukwekkende plek om te bezoeken. Helaas was dit huis net gesloten toen wij hier waren, maar is toch zeker een bezoek waard. The Corner House was tussen 1940-1941 en vanaf 1944 tot 1991 het hoofdkantoor van de KGB, de staatsveiligheidsdienst van de voormalige Sovjet-Unie, in Riga. In dit huis werden politieke gevangenen ondervraagd over hun misdaden en uiteindelijk gemarteld. Zij zaten hier maandenlang opgesloten. Ook vonden er talloze executies plaats. Voor tien euro per persoon kan je een tour boeken.

Spot de katten bij The Cathouse of Riga
Je loopt hier zo langs als je niet goed oplet, maar als je goed kijkt moet je twee zwarte katten kunnen zien op dit gebouw. Als extreme kattenliefhebber kon ik dit natuurlijk niet missen! Het verhaal gaat dat de eigenaar van het gebouw lid was van een gilde die aan de overkant zat. Daarna werd hem de toegang tot de gilde geweigerd. De eigenaar heeft daarom uit walging de twee katten met een gebogen rug naar de overburen laten plaatsen. De katten werden pas omgedraaid toen hij weer toegang kreeg tot de gilde. De zwarte kat is nu zelfs een soort (onofficieel) nationaal symbool van de stad geworden.

Cathouse in Riga.
The Cathouse of Riga

De oudste woningen van Riga; Three Brothers
De Three Brothers behoren tot de oudste woningen van Riga. Absoluut even de moeite waard om deze te bezichtigen. De huizen staan midden in de binnenstad. Het witte huis is het oudst en gebouwd in de 15e eeuw. Valt je iets op aan het middelste huis? Riga had in de periode dat dit huis gebouwd werd (1646) hechte banden met Nederlandse handelaren en daarom ziet dit huis er zo Nederlands uit.

De Three Brothers behoren tot de oudste woningen van Riga. Absoluut even de moeite waard om deze te bezichtigen. De huizen staan midden in de binnenstad. Het witte huis is het oudst en gebouwd in de 15e eeuw. Valt je iets op aan het middelste huis? Riga had in de periode dat dit huis gebouwd werd (1646) hechte banden met Nederlandse handelaren en daarom ziet dit huis er zo Nederlands uit.
Three Brothers, de oudste woningen van Riga

Eten en drinken in Riga
Wat kan je lekker eten en drinken in Riga voor heel weinig geld! Kenmerkend voor de keuken van Riga is het gebruik van verse producten van het platteland. De stad heeft een paar hele fijne restaurants zoals the Forest, Riits, Petergailis Kalku Varti, Valtera Restorãns en Milda. Bij MiiT vind je de beste vegan gerechten. Bezoek ook de gigantische foodhallen Central Market van Riga waar je heerlijke verse gerechten kunt eten.

Openbaar vervoer
In Riga is alles goed te lopen, daarom hebben wij geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Alleen van de luchthaven naar ons hotel hebben we een taxi geregeld. Pas hier wel goed mee op, deze taxichauffeur rekende ineens meer kosten dan hij in eerste instantie had aangegeven.

Vliegen naar Riga
In ongeveer twee uur vlieg je met een rechtstreekse vlucht van KLM naar Riga.

Hotel
We verbleven in 4-sterren Wellton Riverside Spa Hotel****. Een prachtig hotel met een goede prijs-kwaliteitverhouding, een spa, ruime kamers en (niet al te onbelangrijk) champagne ontbijt. Het hotel lag in het centrum en was daarom een perfecte uitvalbasis om de stad te ontdekken.

Goedkope pakketdeals naar Riga kun je via de Vakantiediscounter boeken. Losse hotelovernachtingen kun je bij Trivago boeken.

Geïnteresseerd in andere stedentrips? Bekijk dan mijn tips over Barcelona, Bergen, Brugge, Boedapest, Gent, Praag of Wenen.

Delen

Laat een bericht achter