Wat te doen in Berlijn, de beste tips

Berlijn tipsBerlijn tips


Berlijn was het epicentrum van de tweede wereldoorlog, om niet lang daarna letterlijk in tweeën gesplitst te worden door een metershoge muur. Maar gelukkig zijn die tijden voorbij en is Berlijn tegenwoordig hip & happening. Dus ben je op zoek naar historie, maar ook hedendaagse cultuur, dan is Berlijn een absolute aanrader. Ik geef je de beste tips voor jouw reis naar Berlijn.

Brandenburger Tor
Iets wat je absoluut niet zou mogen missen als je Berlijn bezoekt is de Brandenburger Tor. Dit is misschien wel het bekendste symbool van de stad en staat zelfs afgebeeld op de Duitse euromunten. De Brandenburger Tor is een stadspoort die gebouwd werd in 1788 en is de enige nog overgebleven poort. Het vormt tegenwoordig de verbinding tussen de straten Unter der Linden en Strasse des 17 Juni. Maar dit is wel eens anders geweest. Ten tijden van de Berlijnse muur liep deze vlak langs de Brandenburger Tor.

De Brandenburger Tor in Berlijn
De Brandenburger Tor in Berlijn

Reichtstag
Vlakbij de Brandenburger Tor ligt nog een bekend gebouw uit de historie van de stad, de Reichstag. Dit is namelijk het parlementsgebouw van Duitsland. Deze functie heeft het gebouw al sinds de opening in 1894. Wel kreeg het gebouw het zwaar te verduren tijdens meerdere oorlogen en is daardoor meermaals herbouwd en gerestaureerd.

Tijdens de opsplitsing van Duitsland verloor het gebouw tijdelijk zijn functie, het parlement week toen uit naar de West-Duitse hoofdstad Bonn. Maar niet heel lang na de hereniging van Duitsland verhuisde het parlement terug naar dit historische gebouw. Tegenwoordig is het gebouw ook opengesteld voor bezoekers en vooral de glazen koepel op het dak is een aanrader. Er is wel beperkte toegang dus ik raad je aan om tijdig te reserveren.

Reichtstag in Berlijn
Reichtstag in Berlijn

Holocaustmonument
Dat de oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld in deze stad moge duidelijk zijn. Maar dit komt nergens zo binnen als bij het bezoeken van het Holocaustmonument: Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken die variëren in hoogte. Het bouwwerk werd in 2005 geopend en moet een gevoel van desoriëntatie en isolement opwekken. Gevoelens die van toepassing waren voor de Joden gedurende de tweede wereldoorlog.

Het Holocaustmonument
Het Holocaustmonument

Potsdamer Platz
In tijden van de Berlijnse Muur was de Postdamer Platz één van de bekendste grensposten. Dit was ook de plek waarbij de ruimte tussen de twee muren het grootst was. Op het eerste oog lijkt dit plein niet een trekpleister, maar toch is er van alles te ontdekken. Zo kunnen shoppers hun hart ophalen in The Berlin Mall, een enorm shoppingcenter. Ook zijn hier meerdere bioscopen en theaters te vinden en het futuristisch ogende Sony Center. Hierin zijn meerdere kantoren, winkels en horecagelegenheden gevestigd.

Wat een absolute aanrader is, is een bezoek aan het Panoramapunt. Voor slechts 9 euro ga je met de snelste lift van Europa naar de 35e etage. Hier vind je een prachtig uitzicht en kan je daar ook nog eens van genieten onder het genot van een hapje of drankje in het Panorama Café.

Een prachtig uitzicht bij het Panoramapunt
Een prachtig uitzicht bij het Panoramapunt

Checkpoint Charlie
Dit checkpoint was de meest bekende controlepost van allemaal. Het stond op de grens van de Amerikaanse en Russische sector ten tijden van de Berlijnse Muur. Wat Checkpoint Charlie uniek maakte was dat dit voor buitenlanders de enige plek was om toegang te krijgen tot Oost-Berlijn. Uiteraard was dit niet toegestaan voor West-Duitsers en Berlijners, wat het daardoor natuurlijk een erg strenge controle maakte. Na de val van de muur verdween ook het bekende wachtershuisje, maar een exacte kopie werd herbouwd in 2000. Ook zit hier een museum, waarin je alles te weten komt over de vele vluchtpogingen.

Checkpoint Charlie in Berlijn
Checkpoint Charlie

Bezoek het Museuminsel in Berlijn
Berlijn is een stad die bulkt van de musea. Maar gelukkig is er een plek waar veel musea vlakbij elkaar te vinden zijn. Dit wordt het museumeiland (Museuminsel) genoemd. De vijf musea die je hier treft zijn Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode Museum, Neues Museum en het Pergamonmuseum. Het kan ook hier geen kwaad om thuis al je ticket te kopen of te reserveren. Mocht je niet zo dol zijn op musea, dan is een bezoekje aan de Berliner Dom zeker wel de moeite waard. Deze kerk ligt namelijk ook op het museumeiland en is zowel van buiten als van binnen zeer indrukwekkend.

De Berlinerdom
De Berliner Dom

Alexanderplatz
Dit plein was het centrum van Oost-Berlijn ten tijden van de scheiding en dat kan je nog duidelijk zien. Op zowel het plein zelf als in de omliggende gebouwen is de communistische bouwstijl zichtbaar. Het is tegenwoordig een goede uitvalsbasis om te winkelen. Ook staat er een grote wereldklok en kan je de Fernsehturm bezoeken. Dit is een grote televisietoren en tevens het hoogste gebouw van de hele stad. De toren is dan ook vanuit bijna de gehele stad zichtbaar. Het kost je 28 euro om naar boven te gaan.

Bezoek de Fernsehturm
Bezoek de Fernsehturm

East Side Gallery
Aan de oevers van de rivier de Spree in voormalig Oost-Berlijn staat de East Side Gallery. Dit stuk van de voormalige Berlijnse muur is het langste stuk muur wat nog intact gebleven is, 1316 meter. Toen de Berlijnse muur nog stond werd deze in West-Berlijn al vaak beklad met verf en graffiti. Dit in tegenstelling tot het oosten waar dit niet toegestaan is. Vlak na de val ontstond echter al direct het idee om kunstenaars aan het werk te laten op dit stuk muur. De muurschilderingen zijn prachtig om te zien en hebben vaak een politieke boodschap daterend uit die periode. Veel mensen kiezen deze plek uit om op de foto te gaan met de Berlijnse muur en z’n beschilderingen.

De East Side Gallery
De East Side Gallery

Warschauer Strasse
Als je op zoek bent naar vertier tot in de late uurtjes, dan is het een goed plan om met de metro uit te stappen bij de halte Warschauer Strasse. Dit ligt in de hippe wijk Friedrichshain en hier bevinden zich veel discotheken, barretjes en restaurants. Samen met de Simon Dach Strasse en de Nierderbarnimstrasse vormt de Waschauer Strasse het hart van de levendige wijk. In Berlijn is er een grote underground scene, dus je kan op de meest uiteenlopende plekken een feestje aantreffen. Dit geldt niet alleen voor feestjes, maar ook voor bijvoorbeeld hippiemarkten of kunstbijeenkomsten.

Warschauer Strasse
De Warschauer Strasse

Kurfürstendamm (kadewe)
Het perspectief tussen het zojuist beschreven oosten en het westen kan niet groter zijn dan op de Kurfürstendamm. Dit is het winkelgebied van het rijke westen van de stad en het stikt hier van de luxe winkels en warenhuizen, waarvan het Kaufhaus Des Westens (KaDeWe) de bekendste is. Een bezoekje aan dit warenhuis mag dan mijns inziens ook niet ontbreken. Toch is zelfs hier een blik naar het oorlogsverleden niet ver weg. Midden op het plein staat namelijk de Kaiser Wilhelm Gedächtniskriche. Deze kerk werd in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd maar is in zijn gehavende staat gelaten.

De Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm

Zoologischer Garten Berlin
Vlakbij de Kurfürstendamm ligt de stadsdierentuin van Berlijn. Maar verwacht hier geen klein dierenpark omgeven door de stad. Dit dierenpark heeft namelijk het grootste aantal diersoorten van alle parken in de wereld en is tevens al geopend in 1844 en daarmee één van de oudste. Mede door de talrijke diersoorten speelt de dierentuin een erg belangrijke rol in veel fokprogramma’s om de bedreigde diersoorten te kunnen behouden.

Zoologischer Garten Berlin
Zoologischer Garten Berlin

Schloss Charlottenburg
Iets buiten het drukke centrum in de wijk Charlottenburg kun je het gelijknamige slot vinden. Dit slot werd gebouwd tussen 1695 en 1699 in opdracht van de Pruisische vorstin Sophie Charlotte. Het slot moest dienen als haar zomerhuis. In de loop der tijd werd het slot steeds verder uitgebreid met extra vleugels en een gigantische tuin. De tuin werd geïnspireerd op tekeningen die gebruikt werden voor de kasteeltuinen van Versailles. Tegenwoordig is de tuin voor iedereen toegankelijk. In het slot is tegen betaling een audiotour te doen door de verschillende kamers. Als je alleen het oude slot wilt bezoeken kost je dit 12 euro. Mocht je ook de nieuwe vleugels willen bezoeken dan wordt dit 17 euro.

Schloss Charlottenburg
Schloss Charlottenburg

Eten en drinken in Berlijn
De Duitse keuken wordt toch vaak geassocieerd met enorme stukken vlees en grote pullen met bier en die verwachting blijkt zeker te kloppen. Ik heb dan ook geen moment honger gehad tijdens deze reis. Wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens een reis naar Berlijn is een curryworst. Dit is een worst die gesneden wordt in plakjes en vervolgens ondergedompeld wordt in saus en kruiden. Dit is misschien voor het oog niet het meest smakelijke gerecht, maar de smaak maakt veel goed. Dat ze daar in Berlijn ook zo over denken blijkt wel uit het feit dat je op elke straathoek wel een curryworst kunt kopen. De bekendste plek van heel Berlijn voor een curryworst is Konnopke’s Imbiss (Schönhauser Allee, bij metrostation Eberswalder Strasse).

Indien je van je lunch toch iets meer een ontspannende ervaring wil maken dan kan ik je Markthalle Neun aanbevelen. Dit is een historische markthal die nu is omgetoverd tot een indoor foodmarkt met een enorm aanbod aan foodstands inclusief zitplekken.

In de avond is het aan te raden op zoek te gaan naar Duitse restaurants waar ze een groot aanbod hebben van plaatselijke specialiteiten. Zelf at ik bij Faustus Schnitzelhaus aan de Wittenbergplatz. Hier hadden ze heerlijke schnitzels, flammkuchen en goulash. Mocht je meer een liefhebber zijn van steaks, dan is Block House de plek om deze te bestellen. Deze restaurants zijn altijd erg druk, maar gelukkig zitten er in Berlijn zeven vestigingen, dus er zit er altijd wel eentje in de buurt.

Hotel in Berlijn
Wij verbleven in het Vienna House Andel’s Berlin****. Het hotel heeft een goede ligging en beschikt ook over een mooi rooftopterras met een spectaculair uitzicht over Berlijn.

Geïnteresseerd in andere stedentrips? Bekijk dan mijn tips over Athene, Barcelona, Bergen, Brugge, Boedapest, Gent, Parijs, Porto of Riga.

Delen

Laat een bericht achter