Wat te doen in Edinburgh, de beste tips

Edinburgh tipsEdinburgh tips


Er is genoeg te doen in Edinburgh. De stad is perfect voor een drie- of vierdaagse citytrip. Er bevinden zich prachtige kastelen, pittoreske straatjes, gezellige pubs en mooie architectuur. In de stad waan je je even in de middeleeuwen. Ook rondom kerst is de stad erg sfeervol. Edinburgh telt erg mooie bezienswaardigheden waardoor de stad mij positief heeft verrast. Lees verder voor de beste tips tijdens jouw citytrip die niet mogen ontbreken op jouw lijstje.

Zoek je nog een mooi hotel in Edinburgh? Bekijk → Adagio Edinburgh Royal Mile

Dwaal door het oude stadscentrum van Edinburgh
De meeste bezienswaardigheden van Edinburgh bevinden zich in de ‘’Old Town’’. De hoofdstraat hiervan is de Royal Mile. Deze straat start op de top bij Edinburgh Castle en loopt door naar beneden tot Holyrood Palace, het officiële verblijf van de koningin van Schotland. In de Royal Mile bevinden zich veel leuke cafétjes en authentieke winkeltjes zoals The Frayed Hame en The Old Town Context. Ook vind je hier The Scotch Whisky Experience, waar je alles te weten komt over de Schotse whisky.

Ook rondom kerst is het oude centrum een hele bezienswaardigheid met de mooie versieringen. Bij George Street bevindt zich een kleine kerstmarkt en bij St Andrews Square heb je een ijsbaan.

Royal Mile in Edinburgh
Dwaal door het oude stadscentrum van Edinburgh

Bewonder het uitzicht vanaf Edinburgh Castle
Edinburgh Castle, één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, kan je eigenlijk niet missen, het kasteel rijst namelijk boven het centrum van de stad uit. Het kasteel is overigens makkelijk bereikbaar en biedt een mooi uitzicht vanaf de kasteelmuur. Binnen de muren staat ook het oudste gebouw van Edinburgh: St. Margaret’s Chapel uit de 12e eeuw.

Bewonder het uitzicht vanaf Edinburgh Castle
Bewonder het uitzicht vanaf Edinburgh Castle

Beklim de Calton Hill in Edinburgh
Genieten van een 360 graden uitzicht? Beklim dan de vulkanische berg Calton Hill gelegen in het centrum van de stad. De heuvel is 100 meter hoog en een wandeling is goed te doen. Er bevinden zich hier een aantal bouwwerken die een beetje Grieks aanvoelen. Dat klopt, het National Momument is namelijk geïnspireerd op het Parthenon in Athene. Daarom wordt Edinburgh ook wel ‘’het Athene van het noorden’’ genoemd.

Beklim de Calton Hill in Edinburgh
Beklim de Calton Hill in Edinburgh

Bezoek een pub in Edinburgh
Een bezoek aan een pub mag niet ontbreken in het lijstje met tips voor Edinburgh. Een paar leuke pubs zijn The Caley Sample Room, The Canny Man’s, Malt & Hops, Salt Horse, Jolly Judge, The Bow Bar, The Inn on the Mile & The Sheep Heid Inn. 

Bezoek een pub in Edinburgh
Bezoek een pub in Edinburgh

Bezoek het paleis van de koningin Hollyrood Palace in Edinburgh
Het paleis van de koningin van Schotland is zeker even de moeite waard om te bezichtigen. Als de vlag uithangt is de koningin aanwezig en kun je het paleis niet bezoeken. Het paleis stamt uit de zestiende eeuw en als bezoeker kun je veertien staatszalen bezichtigen. Ook de tuinen van het paleis zijn een bezoek waard.

Bezoek het paleis van de koningin Hollyrood Palace in Edinburgh
Bezoek het paleis van de koningin, Hollyrood Palace

Natonal Museum of Scotland
In de middag moet je zeker een kijkje nemen bij het National Museum of Scotland. Dit museum is recentelijk verbouwd en geeft een geweldig inkijkje in de Schotse (kunst)geschiedenis. Heerlijk rondgestruind? Neem dan de lift naar de bovenste verdieping. Je hebt hier uitzicht over de stad en op haar beroemde kasteel.

Ga op een Harry Potter tour in Edinburgh
In het café Elephant’s House schreef JK Rowling vaak haar boeken. Victoria Street werd als inspiratie gebruikt voor de tovenaarswinkelstraat Diagon Alley (in het Nederlands de wegisweg). Een winkel waar een tovenaar alles kan kopen wat die nodig heeft. In de Victoria Street vind je overigens allerlei Harry Potter shops. In een Harry Potter tour ga je langs de locaties die de inspiratie vormden voor de boeken van JK rowling.

Naast de Harry Potter tour worden er ook diverse spooktochten georganiseerd in de Schotse hoofdstad. Naar verluidt spookt het namelijk in het centrum. De tour start wanneer het donker is. Een gids vertelt griezelige verhalen en je gaat onder andere naar een begraafplaats. Spooky! Ook leuk; de Edinburgh Dungeon, waar acteurs je een kijk geven in de donkerste geschiedenis van de stad.

Ga op een Harry Potter tour in Edinburgh
Ga op een Harry Potter tour in Edinburgh

Hiken op de uitgestorven vulkaan; Arhur’s seat
Hou je van hiken en heb je nog wat tijd over op je citytrip? Beklim dan de Arthur’s seat, een uitgestorven vulkaan. Het is even een klim, maar het uitzicht maakt alles goed.

Vliegen naar Edinburgh
Edinburgh is makkelijk te bereiken. Een vlucht vanaf Amsterdam duurt slechts anderhalf uur. Via Cheaptickets kan je de goedkoopste vluchtprijzen vinden.

Na het landen kan je het beste de Express bus pakken. Deze gaat iedere 10 minuten en brengt je in 25 minuten naar het centrum van de stad. De kosten zijn 3,50 voor een enkele reis. Geen fan van bussen? Een taxirit duurt ongeveer even lang. De kosten zijn dan rond de 20 euro.

Hotel
Wij verbleven in Ten Hill Place****. Het hotel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en heeft bovendien een centrale ligging.

Wil je in het centrum verblijven? Kies dan voor Aparthotel Adagio Edinburgh Royal Mile**** dat bovendien erg goede beoordelingen heeft.

Geïnteresseerd in andere stedentrips? Lees dan mijn tips over Athene, BarcelonaBergen, Boedapest, Kopenhagen, Porto, Riga, Rome, Salzburg of Wenen.

Delen

Laat een bericht achter