Wat te doen in Athene, de 10 beste tips

Wat te doen in Athene, de beste tips


Veel reizigers denken bij Griekenland aan de duizenden prachtige eilanden, maar toch mag Athene zeker niet ontbreken op je lijstje. Ideaal voor een weekendje weg! Athene telt gezellige wijken met goede eetgelegenheden, culturele bezienswaardigheden en verschillende rooftopbars met een geweldig uitzicht. Je vindt in Athene erg veel fotogenieke plekken. Wat te doen in Athene? Lees verder voor de beste Athene tips voor de mooiste bezienswaardigheden.

Zoek je nog een mooi hotel in Athene?
Bekijk Acropolis View****

Bezoek het Parthenon in Athene
Het Parthenon is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Athene. Veel reizigers noemen het Parthenon ”de Akropolis”, maar de Akropolis is de tafelberg waar het Parthenon op staat. Het Parthenon was de tempel voor de beschermgodin Athena Parthenos. De tempel was het hoogtepunt van de Atheense bouwkust in de vijfde eeuw voor Christus. Ook stond de tempel symbool voor de hegemonie van de stad, nadat ze waren hersteld van het verliezen van de Perzische oorlogen.

Het Parthenon in Athene was de tempel voor de beschermgodin Athena Parthenos.
Bezoek het Parthenon in Athene

Bewonder het uitzicht vanaf de Akropolis
Met een hoogte van 156 meter is de Akropolis één van de meest bekende hoogtepunten van Athene. Naast het Parthenon staan er op de Akropolis ook nog vele andere bijzondere bouwwerken, zoals de tempel van Nike, het Erechtheion, de oude Athenatempel en de Propyleeën.

De Akropolis heeft meerdere ingangen en als je boven bent, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wanneer je de Akropolis beklimt, kom je ook langs de Odeon van Herodes en het Dionysustheater. Deze bezienswaardigheden zijn ook de moeite waard om te bezoeken. In het Akropolismuseum worden de archeologische vondsten van de Akropolis tentoongesteld. Een begeleide tour met een deskundige gids is zeker aan te raden. Wij bestelden ons kaartje vooraf.

Met een hoogte van rond de 156 meter is de Akropolis één van de meest bekende bezienswaardigheden van Athene.
De Akropolis van Athene

De Agora van Athene
De Agora van Athene in de wijk Monastiráki is een groot gebied waar je verschillende archeologische bezienswaardigheden kunt bezoeken. De bekendste bezienswaardigheden van de Agora zijn de tempel van Thission en de Stoa van Attalus. In dit gebied heb je ook een prachtig uitzicht op de Akropolis. Een kaartje kost 6 euro per persoon.

De Agora van Athene
De Agora van Athene

Beklim de Lycabettus in Athene
Als je de mooiste zonsondergang van Athene wil beleven, moet je op de Lycabettus zijn. De Lycabettus, die 277 meter hoog is, is de grootste heuvel van de stad. Via verschillende voetpaden kan je naar de top lopen. Geen zin om te lopen? Ga dan met de kabelbaan. Een retour kost €7,50 per persoon. Boven heb je een paar restaurants en een kerkje.

Tip Athene, Beklim de Lycabettus
Beklim de Lycabettus in Athene

Dwaal door de pittoreske wijk Plaka in Athene
Ik vond Plaka de leukste wijk van Athene. Hier vind je allerlei leuke traditionele restaurants met fotogenieke straatjes. Het wordt ook de meest pittoreske plek van de stad genoemd. Ook als je wil uitgaan, kan je het beste naar Plaka gaan waar het altijd gezellig is tot in de late uurtjes.

Psyri en Monastiráki zijn ook gezellige delen van Athene. Psyri is een gezellige levendige wijk. Hier vind je veel taverna’s, barretjes en winkels. In de straten van Psyri hoorde je ook veel Rebetika wat voor een gemoedelijke sfeer zorgde. Maar ook kijk je je ogen uit naar alle streetart in Psyri.

De naam Monastiráki betekent letterlijk ”klein klooster”. De wijk is erg levendig en staat bekend om de Agora van Athene en de ruïnes van de bibliotheek van Hadrianus. In de wijk vind je tal van gezellige restaurants en barretjes. Ook is het plein van Monastiráki niet te missen.

Het centrale plein van Monastiráki
Het centrale plein van Monastiráki

Ga naar het Santorini van Athene, Anafiotika
Eén van de leukste Athene tips is Anafiotika als je toch de Griekse eilanden een beetje mist. In de wijk ga je namelijk weer even terug naar een dorpje op een eiland. Het is erg leuk om de witte huisjes in een oase van rust te bezoeken. In eerste instantie was het wel even zoeken omdat de wijk niet zo groot is. Ook voor de kattenliefhebbers is dit een ideale plek (zoals heel Athene eigenlijk).

Het Santorini van Athene, Anafiotika
Het Santorini van Athene, Anafiotika

Bezoek één van de vele rooftopbars van Athene
Eén van de leukste tips van Athene vind ik de rooftopbars die uitkijken op de Akropolis. Deze roofbars vind je bij het Monastirákiplein. Vooral prachtig om dit met de zonsondergang te beleven. Een paar leuke rooftopbars zijn Attic Urban rooftopbar, Electra Metropolis Hotel en Athens 360. Ik bezocht de Attic Urban rooftopbar waarbij ze zelfs een schommel hebben met uitzicht op de Akropolis.

Bezoek een rooftopbar in Athene
Bezoek een rooftopbar in Athene

Bekijk de wachtwisseling in Athene
Een bijzondere (en kosteloze) activiteit om te doen in Athene is het bekijken van de wachtwisseling. Dit gebeurt op het bekendste plein van de stad, het Syntagmaplein. Hier bevindt zich ook het Parlementsgebouw. Voor het Parlementsgebouw bevindt zich het monument van de onbekende soldaat. Dit gebouw wordt bewaakt door twee speciale troepen, die ook wel Evzones worden genoemd.

Elk heel uur vindt de wachtwisseling plaats en dat is bijzonder om mee te maken. Op zondag om 11.00 uur is de mooiste wisseling vergezeld met een militaire band en een groot regiment van Evzones. Op zondag kan het wel druk zijn dus daar kan je rekening mee houden.

Een bijzondere (en kosteloze) activiteit is het bekijken van de wachtwisseling.
De wisseling van de wacht

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene
Het is een aanrader om het Nationaal Archeologisch Museum te bezoeken waarbij je de collecties oud-Griekse kunst kunt bewonderen. Deze zijn afkomstig van archeologische vondsten uit heel Griekenland. Zo bevinden zich hier onder andere het Poseidon van Artemision, de ruiter van Artemision en het masker van Agamemnon.

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene
Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Bezoek de begraafplaats van Kerameikos
Op de begraafplaats van Kerameikos vind je goed onderhouden ruïnes. Dit gebied is een oase van rust. Bij de begraafplaats bevindt zich ook een museum. Dit herbergt de originelen van de op de graven geplaatste beeldhouwwerken. Wat een leuke verrassing was dat er ook drie schildpadden in het gebied rondliepen.

De begraafplaats van Kerameikos
De begraafplaats van Kerameikos

Vliegen naar Athene
Het duurt ongeveer drie uur en vijftien minuten om naar Athene te vliegen. De goedkoopste vliegtickets boek je via Cheaptickets.

Hotel
Wij verbleven in Acropolis View Apartements****. Het hotel had een fenomenaal uitzicht op de Akropolis en heeft bovendien erg goede beoordelingen. Ook had het appartement een goede ligging in het centrum van Athene en een lekker ontbijt. Echt een aanrader!

Bekijk hier alle pakketdeals naar Athene via TUI

Meer Griekenland? Lees dan mijn tips over Corfu, Karpathos, Kefalonia, Lesbos, Oost-Kreta, Paros, Rhodos, Samos, Santorini, West-Kreta of Zakynthos.

Delen

Laat een bericht achter